neděle, dubna 17

Pizza, jak zdravé výživy


WASHINGTON (ČTK) - Je to nezdravé jídlo narkoman je nejdivočejší sen - pizza jako zdravé výživy.

University of Maryland potravinářských chemiků pondělí řekl, že oni našli způsoby, jak zvýšit obsah antioxidantů v celek-zrno pšenice pizza těsto pečením déle při vyšších teplotách a dávat těsto spoustu času roste.

Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před poškozením způsobeným nestabilní molekuly známé jako volné radikály. Někteří odborníci se domnívají, antioxidantů může snížit riziko vzniku rakoviny, srdečních chorob a dalších nemocí.

Liangli Lucy Yu, potravinářské chemie profesor, řekl, že výsledky se vynořil z širší výzkum, jak zlepšit zdraví-podporovat vlastností pšenice-založené potravinářských výrobků.

"Důvodem, proč jsme si vybrali pizza je jen proto, že je velmi populární potravinářský výrobek, a to nejen v USA ale po celém světě," výzkumný pracovník Jeffrey Moore.

"Takže jsme si mysleli, když jsme mohli najít způsoby, jak zlepšit (jeho antioxidační) vlastnosti, dělá to pro takový produkt mohl mít větší vliv na veřejné zdraví," doplňuje Moore.

Moore měl ale plátek rad pro pizzu nadšence, kteří by mohli chtít, aby kryly své crust s kopce mastných zálivky, jako extra sýry, salámy, klobásky a mleté ​​hovězí maso.

"Pokud přidáváte zpět všechny ty další věci, které mají potenciál negativních zdravotních důsledků, pak jste negovat cokoliv, co jste přidat, pokud jde o (zdraví) hodnotu," řekl Moore.

Výzkum byl sloužil až na setkání Americké chemické společnosti v Chicagu, mekka pro hluboce-mísa, tlustý-kůra pizza.

Výzkumníci experimentovali s pečící teploty, doba pečení a kvašení čas - v době, kdy těsto na pizzu je kladen na vzestupu.
Teplejší troubě

Antioxidant vzrostl až o 60 procent se delší dobu pečení a až 82 procent s vyššími teplotami pečení, v závislosti na typu pšeničné mouky a antioxidant použité test, oni říkali. Přesné mechanismy jsou nejasné, řekli.

Doba pečení a teplota může být zvýšena spolu bez pálení pizza když se provádí opatrně, uvádějí vědci. Oni používali trouba teploty 400 do 550 stupňů Fahrenheita (204 do 287 stupňů Celsia), a pečení 7 do 14 minut.

Dívali se na kvašení časů až dva dny, a zjistil, že delší dobu v některých případech zdvojnásobil těsta antioxidační úrovních. Toto pravděpodobně pocházel z chemické reakce způsobené kvasinkami v těstě, které měly více času uvolnit antioxidační složky, Moore řekl.

Společný čas kvašení je asi 18 hodin, řekl Moore.

Studie používá pouze celozrnný těsto. Většina antioxidantů v pšenici jsou v otrub a endospermu komponenty, které jsou obecně odstraněny rafinované mouky, Moore řekl. Tak, delší a teplejší pečení a delší kvašení pravděpodobné, byl by méně účinný při vytváření zdravější pizzu s rafinované mouky, "řekl.

Studie byla financována z amerického ministerstva zemědělství a obilí organizací, ale ne pizza průmyslu.